Vanliga frågor

Här kan du få svar på de vanligaste frågorna som vi får i samband med aborter, givetvis är många frågeställningar individuella och du är alltid välkommen att kontakta oss om du undrar någonting som du inte kan få svar på här.

1. Kan jag starta aborten samma dag jag träffar läkare/barnmorska första gången?
-Oftast är det möjligt, men definitivt bestäms det tillsammans med läkare/barnmorska. Det beror bl.a på om du behöver vara inneliggande - då behöver vi säkerställa att det finns plats på mottagningen för dig. Ska du vara i hemmet behöver detta ske på en vardag då vi är i tjänst och du behöver ordna med vuxet sällskap hela dagen.

2. Är smärta isamband med abort farlig?
-Smärtan kan aldrig bli farlig, det kan inte gå sönder någonting i dig och smärtan går alltid över! Berätta för oss om du är rädd för smärtan så hjälper det oss att smärtlindra dig på bästa sätt.

3. Skall jag genomföra steg två av behandlingen även om jag börjat blöda efter steg ett?
-Ja, du skall alltid genomföra steg två även om blödningen efter första tabletten varit tämligen riklig. Det hjälper kroppen att avsluta processen.

4. Påverkar medicinsk abort min framtida möjlighet att bi gravid?
-Nej, en medicinsk abort påverkar inte din möjlighet att bli gravid igen. Det är däremot viktigt att du följer rekommendationer kring hygien och uppmärksamhet på infektioner efteråt.

5. Tabletterna kom ut vid toalett besök - vad skall jag göra?
- Om du har legat den första timmen så har kroppen tagit upp läkemedlet.Det är vanligt att tablettrester eller hela tabletter kan ses vid toalettbesök. Det viktiga är att din blödning har kommit igång.

6. Måste jag börja steg två av behandlingen på morgonen?
-Ja. Då processen normalt tar 5-6 timmar är det bra om vi finns i tjänst om du behöver kontakta oss för frågor.

7. Kan jag göra steg två på helgen så min man kan vara hemma?
- Ja.

8. Kan jag svälja den första tabletten hemma?
- Nej, den första tabletten skall enligt medicinska riktlinjer sväljas på mottagningen när någon ansvarig personal finns närvarande.

9. Varför måste någon vara med mig hela dagen?
-Ibland blir blödningen under abortdagen så stor att du behöver medicinsk åtgärd och hjälp. Därför är det viktigt att du har någon hos dig som kan hjälpa dig att ringa eller åka till sjukhus.

10. Kan jag träna?
- Du får själv bedöma hur mycket du orkar och när du känner dig redo för träning igen. Det beror på hur stor blödning du haft och hur påfrestande processen varit för just dig.

11. Skall jag äta något särskilt?
Det är viktigt att du äter och dricker - kroppen behöver energi då hela processen kan göra dig matt och trött. Ät det du tycker om!

12. Kan jag använda menskopp?
-Nej, pga infektionsrisken avråder vi från menskopp och tampong under blödningen efter aborten. Nästa gång du får din vanliga mens kan du använda det mensskydd som du önskar.

13. Varför får jag inte använda tampong?
Pga infektionsrisken avråder vi från tampong under blödningen efter aborten.

14. När ska jag börja med preventivmedel?
-P-piller och minipiller kan du börja med dagen efter aborten. Nuvaring startar du med i anslutning till aborten men lite beroende på hur mycket du blöder, rådgör med din barnmorska! Datum för spiralinsättning eller p-stavsinsättning planerar du tillsammans med oss vid något av besöken på Ultragyn.

15. När får jag mens nästa gång?
-Det är svårt att svara exakt på den frågan, det vanliga är 4-6 veckor efter aborten.

17. Är risken att bli steril större efter en kirurgisk abort?
- Nej, risken är inte större för sterilitet efter kirurgisk abort så länge förloppet är komplikationsfritt.

18. Får jag anstränga mig fysiskt efter kirurgisk abort?
-Det är bra om kroppen får återhämta sig några dagar efter aborten och då bör du undvika kraftig fysisk ansträngning. Du får själv bedöma hur mycket du orkar och när du känner dig redo för träningen igen.

19. Måste man vara sövd vid kirurgisk abort?
-Kirurgiska aborter på ultragyn sker alltid i narkos, det betyder att du inte är vaken under ca 20 minuter.

20. Kan jag jobba som vanligt efter aborten?
-De flesta går tillbaka till arbetet dagen efter aborten - men det är lite beroende på vilken typ av arbete som du har. Du behöver regelbunden tillgång till toalett och kraftig fysisk ansträngning bör undvikas om du blöder mycket.

 

 

 

 

Updated 22 augusti, 2018