Undersökning av äggledarna

HSS - Hystero-Salpingo-Sonografi, är en undersökning av äggledarna. I en barnlöshetsutredning ingår oftast en undersökning av äggledarna. Det gör vi för att ta reda på om äggledarna är öppna eller om det finns hinder för ägget att ta sig fram till livmodern.

Det är en enkel undersökning med hjälp av ett vaginalt ultraljud och en kontrastvätska som spolas in i livmodern. Vätskan gör att äggledarna framträder på ultraljudsskärmen, ingen röntgenstrålning används.

Undersökningen ger även besked om du skulle ha någon oregelbundenhet i livmodern; äggstockarna bedöms också.

Hur går det till?

En undersökning av äggledarna ska göras strax efter din mens. En tidig graviditet skulle kunna skadas av undersökningen så det är viktigt att du inte har samlag från det att mensen har startat tills efter HSS-undersökningen.

Undersökningen liknar till en början en vanlig gynekologisk undersökning. En tunn ballongkateter (slang) placeras i livmoderhalsen vilket kan utlösa ett övergående obehag, men flertalet känner ingenting. Ballongen och vätskan kan utlösa ”mensvärk”. Vi rekommenderar därför att du medicinerar med värklindrande tabletter cirka en timme före undersökning.

När livmodern och äggledarna är undersökta tas katetern bort och då kan en liten blödning uppstå.

Du får en engångsbehandling med antibiotika för att förhindra en infektion. Inget hindrar att du promenerar, kör bil, eller återgår till ditt arbete direkt efteråt. Det finns inga risker med samlag dagarna efter HSS.

Updated 22 augusti, 2018